Girişimsel Radyoloji

Girişimsel radyoloji, tıbbın hızla ilerleyen bir dalıdır. Damar ve tümör hastalıkları başta olmak üzere anjiyografi, ultrason, gibi görüntüleme yöntemleri eşliğinde ameliyatla yapılan tedavileri ameliyatsız yapan Radyoloji bölümdür.

Girişimsel Radyoloji cilt hastalıkları ya da kalp hastalıkları uzmanlığı gibi tek bir konu ya da organ sistemi ile uğraşmaz. Bir çok organ sisteminin daha önce ameliyatla yapılan tedavilerini ameliyatsız olarak yapar.

Girişimsel radyoloji tedavilerinde temel özellikler ameliyata ve narkoza gerek olmamasıdır. İşlemler her zaman küçük bir iğne deliği girimiyle yapılır. Yapılan işlemler sonrası vücutta iz kalmaz.  Bu nedenle minimal cerrahi işlemler olarak da adlandırılır. Vücudun içine girim yapılırken hep görüntüleme yöntemleri kullanıldığı için deriyi kesmeden ve hedef organa giderken zarar vermeden vücudun içini görme ve tedavi yapma şansı vardır.

İşlemlerin büyük çoğunluğunda hasta aynı gün ya da en fazla bir gün yatış sonrası evine gönderilir.

Hastaların tedavi edici işlemlerde çoğunlukla yüksek teknoloji içeren cihazlar kullanılır.

Girişimsel Radyoloji uzmanlarına tedavi olmanın avantajı nedir?

Girişimsel radyoloji uzmanı olmak için önce radyoloji uzmanı olmak yani tanı konusunda diploma sahibi olmak, ardından hem asistanlık süresince hem de sonrasında girişimsel konusunda en az 5 yıllık bir tecrübe edinmek gerekir. Radyologlar, damarsal veya ultrason, BT, MR gibi görüntülemenin tek uzmanı olup bu konuda geniş bilgi ve bu cihazları detaylı kullanma yetisine sahiptirler.

Girişimsel işlemleri başarıyla gerçekleştirmek hangi damarın veya organın hastalıklı hangisinin normal olduğunu doğru ve hızlı tespit etmek ve bu cihazları en üst düzeyde kullanmak sayesinde mümkündür.

Girişimsel Radyolojik İşlemler

Anjiyografi: Atardamar veya toplardamarın X-ışını ile incelenmesi. Damara girilmesini takiben kontrast madde verilerek damarların görüntülenmesi.

Balon anjiyoplasti ve stent: Tıkalı veya daralmış damarların, damar içine balon kateter veya stent ilerletilmesiyle açılması.

Embolizasyon:  Kanayan damarın, baloncuğun, veya bir tümörün damar yolula tıkanması

Kemoembolizasyon: Kanser hücrelerine damar yolu ile direkt ilaç verilmesi.

Diyaliz girişimleri: Fistül darlık ve tıkanıklıklarının açılması, kalıcı kateter takılması.

Diyabet (Şeker) hastalarında iyileşmeyen yaraların tedavileri için anjio ile damarların açılması

Radyofrekans / Mikrodalga ablasyon: kanser hücrelerinin öldürme amaçlı radyofrekans enerjisinin kullanımı.

Tromboliz: Tıkanan damarın, pıhtı eritici ilaç verilerek açılması.

Transjügüler intrahepatik porta-sistemik şant: Ciddi karaciğer yetmezliğinde portal hipertansiyon ve zararlı etkilerin azaltılması için yapılan bir işlemdir.