Diyaliz Damar Hastalıkları

Diyaliz Hastalarının damar yolu sorunlarında girişimsel radyoloji:

Diyaliz fistülleri kronik böbrek yetmezliği hastalarında kolda diyalize olanak sağlamak için ameliyatla yapılan atar ve toplar damarlar arasındaki bağlantılardır. Bu şekilde hastalar diyaliz makinalarına bağlanabilirler, ancak yıllar içerisindeki süreçte damarsal problemler gelişebilir. Bunların erken tanınıp tedavi edilmesi, çok değerli olan bu fistüllerin uzun yıllar kullanılabilmesine olanak sağlar.

Diyaliz fistül damarları zaman zaman daralabilir, pıhtılaşıp tıkanabilir, kol şişliğine, parmaklarda uyuşma ya da yara oluşmasına neden olabilir. En önemlisi fistül yeterli çalışmaz ve hasta diyalize giremez. Diyalize girmesi için damar yolu kateteri takılması gerekir ki bu da uzun dönemde yeni damar tıkanmaları oluşturur. Girişimsel radyolojide diyaliz hastalarında ne tür tedavi yapar.

Diyaliz hastalarındaki fistüllerde görülen tüm daralma ya da tıkanmalar anjiyografi ile tedavi edilebilir. Fistül pıhtı ile tıkanmışsa anjiyo ile pıhtı temizleme yöntemleriyle pıhtı giderilir. Aynı şekilde diyalize girmek için yapay damar (greft) takılmış ve tıkanmışsa bu tıkanma da anjiyografi yöntemiyle açılır.

Daha önce boyun bölgesinden kateter takılmış hastalarda fistül açıldıktan sonra ciddi kol şişliği olabilir. Bu omuz bölgesi toplardamarın tıkanmasına bağlıdır. Damar tıkanması açılarak giderilerek kol şişliği düzeltilir.