Balon ve Stent Uygulamaları

Daralmış atar ve toplardamarların anjiyo ile ameliyatsız tedavi yöntemi olarak özetlenebilir. Anjiyoda olduğu gibi hasta genellikle uyanıkken, yapılır. Kalp damarına kasık veya koldaki kılıflar vasıtasıyla kateter yerleştirildikten sonra, kontrast verilerek işlem yapılacak damar görüntülenir. 
Uygun pozisyon belirlendikten sonra kateter içinden darlık bölgesini geçmek için ince kılavuz tel gönderilir. Telin üzerinden balon gönderilerek darlık bölgesinde kontrollü olarak şişirilir. Belli bir süre zarfında balon şişirilince, darlığı oluşturan plakların yırtılma veya damar duvarına itilmesi suretiyle darlık giderilmeye çalışılır. Balon söndürüldükten sonra tel üzerinden kateter içine çekilerek damardaki durum görüntülenir.   Balon sonrası çoğunlukla kan akımında belirgin düzelme olur. Ancak bazı hastalarda damar cidarında oluşan yırtılma veya düzensizlikler nedeniyle yeniden ani yıkanma veya uzun vadede tekrar daralmasını engellemek amacıyla stent gerekebilir. 

Stentleme işlemi de aynı balon gibidir. Açılmamış stent darlık bölgesinde balon şişirilince açılır ve damar duvarına sabitlenir. Darlık açılınca işlem sonlandırılır. Stentler atardamar ya da toplardamar tıkanmalarının açılmasında balon ile birlikte en fazla kullanılan malzemelerdir. Erken dönemde genellikle balonlara göre daha iyi açıklık sağlarlar ancak balonlardan farklı olarak vücutta kalırlar. Stentler hayat boyu vücutta kalabilir. Sorun yaratmaz.Balon ve stent uygulamasında başarı oranı % 65-99 arasındadır. Altı aylık süreç içinde stent uygulanan hastaların % 20-30’unda stent içinde yeniden daralma (restenoz) olabilmektedir. İlaç kaplı stentlerde bu oran daha azdır.